Terug naar overzicht

Draai niet op voor de schulden van een ander! Check de inhoudingsplicht!

11 juli 2022

Wanneer je professioneel (via een vennootschap of als eenmanszaak) beroep doet op een aannemer, onderhouds- of bewakingsfirma, is het van groot belang dat je gaat checken of de dienstverlener fiscale of sociale schulden heeft.

Bij fiscale en/of sociale schulden moet je trouwens een deel van de factuur inhouden en rechtstreeks betalen aan de fiscus en/of de RSZ.

Wanneer checken?

  • Bij werken in onroerende staat (ook bij levering van stortklaar beton)
  • Bij werken in de vleessector
  • Bij bewakings-en of toezichtdiensten

Je dient dit na te kijken bij het sluiten van het contract én bij elke betaling die wordt gedaan.

Hoe checken?

Dit kan online via de website: https://www.checkinhoudingsplicht.be

Wanneer je een groen scherm krijgt, is er geen probleem. De factuur kan betaald worden.

Tip: om aan te tonen dat je de inhoudingsplicht hebt gecheckt, kan je best het attest downloaden en bij de factuur bewaren als bewijs!

Wanneer je een rood scherm krijgt, wil dit zeggen dat er fiscale en/of sociale schulden zijn. Via de website krijg je een link met betaalgegevens om de ingehouden bedragen door te storten naar de fiscus en/of de RSZ.

  • Bij fiscale schulden moet er in principe 15% van het factuurbedrag (excl. btw) worden inhouden en doorgestort naar de fiscus.
  • Bij sociale schulden moet er in principe 35% van het factuurbedrag (excl. BTW) worden inhouden en doorgestort naar de RSZ.

Wanneer het factuurbedrag hoger is van 7.143 EUR excl. btw, moet je een attest vragen aan de aannemer of dienstverrichter waaruit blijkt hoeveel fiscale en/of sociale schulden er zijn.

Hoofdelijk aansprakelijk

Bij het niet uitvoeren van de inhoudingsplicht, is men is hoofdelijk aansprakelijk voor de fiscale en sociale schulden van de leverancier.

Je loopt bijgevolg het risico dat je, bij niet naleving van de inhoudingsplicht, 2 keer moet betalen. Namelijk aan de aannemer/dienstverrichter én aan de fiscus/RSZ (+ eventueel bijkomende boete van 35% van het factuurbedrag).

Nieuw hierbij is wel dat wanneer je kan aantonen dat je ter goeder trouw hebt gehandeld de boete van 35% gemilderd of kwijtgescholden kan worden.

Niet van toepassing voor particulieren

De inhoudingsplicht is enkel van toepassing voor professionelen en niet voor particulieren. Al kan het natuurlijk wel nuttig zijn om te checken of jouw leverancier geen achterstand heeft bij de fiscus of de RSZ vooraleer er voorschotten worden betaald of contracten worden afgesloten.

Voor meer vragen kan u steeds terecht bij onze Vooruitkijkers!